Skip to main content

15 jaar na zijn eerste 4 daagse Vision Quest, vertrok Rijk afgelopen mei naar de bergen van Italië voor wederom een zeer bijzondere ceremonie. Zijn ervaringen gaan voorbij woorden, maar toch heeft hij voor jullie het een en ander op papier gezet. Om jullie mee te nemen in deze bijzondere reis. We hebben de reis in 4 delen geschreven, dus hieronder vinden jullie alle 4 de delen van zijn verhaal.

DEEL1 – HANBLECEYA
“Van 27 april t/m 2 mei 2024 heb ik de meest bijzondere ceremonie uit mijn leven mee mogen maken in bij het Gardameer Italië, onder de hoede van Kristofer Twofeather. Een Lakota chief, die zichzelf geen chief vindt, maar een spiritual DJ. Een kosmisch feestje heeft hij er zeker van gemaakt.

De vorm die Kristofer begeleidt heet geen Vision Quest, zoals ik dit 2 keer eerder heb mogen ervaren. Bij de Lakota noemen ze dit Hanbleceya. ‘Han’ staat voor de nacht, waar de laag tussen de spirituele en fysieke werelden het dunste is. Ble staat voor de kracht om de spirituele wereld te transformeren in de fysieke wereld. En ceya betekent stem (voice).

Ofwel samengevoegd betekent dit dat we onze stem in de nacht naar de Creator sturen zodat deze gehoord wordt en de kracht krijgt om verandering te brengen in de fysieke wereld. De intentie van deze ceremonie was dan ook om mijn eigen verbinding met Creator te verdiepen.

Tijdens de Hanbleceya heb ik 4 dagen en nachten gevast van eten en drinken. Dit is een proces dat zo diepgaat dat je dit niet alleen kan doen. Als vaster was het mijn opdracht om een supporter mee te nemen die voor mij in het kamp gebeden doet, voor mij eet, drinkt en 4x per dag de zweethut in gaat, elke dag dat ik op de berg zit.

Terugkijkend op deze unieke ervaring zijn we met z’n allen door een soort vacuüm gegaan voorbij tijd en ruimte. Het is nu 2 weken geleden dat ik de berg af kwam, maar het voelt als een jaar geleden. Als een droom. Alleen de kracht die dit ritueel met zich mee heeft gebracht is gigantisch.

Ik heb mijn ingang naar het grote mysterie ontdekt, ervaren hoe ver onze verbinding met moeder aarde gaat en ook hoe verdrietig zij is dat haar kinderen de connectie met haar verloren zijn. Ik kreeg letterlijk de vraag van moeder aarde welke rol ik hierin wil vervullen om deze verbinding tussen mens en natuur te herstellen. Prachtig.”

DEEL2 – DE DAGEN
“De eerste dag stond vooral in het teken van bijslapen en landen op mijn plek in het bos op de berg. Er is de afgelopen jaren zoveel gebeurd in mijn leven dat slaap mij goed deed.

De tweede dag in de ochtend was prachtig, licht en verbonden. Na een middagslaapje voelde ik me slecht. Mijn lichaam was aan het overschakelen van verbranding van eten/drinken naar zichzelf voeden met mijn eigen lichaamswater. Het voelde als een sterfproces waarbij ik letterlijk met mijn hoofd in de aarde lag en de mieren over me heen krioelden. Na een behoorlijke lijdensweg werd het donker en viel ik in slaap. In de nacht heb ik gebeden gedaan naar het grote mysterie en gevraagd om vergeving voor alle pijnlijke vergissingen die ik ooit heb gemaakt.

De derde dag werd ik opgewekt wakker, het zonnetje kwam eindelijk door en mijn lichaam voelde sterk. Ik zag dat er iets veranderd was in mijn waarneming. Ik zag de spirit van een jaguar in een boom. Door in zijn ogen te kijken veranderde mijn waarneming in een groot wit licht. Het voelde heel liefdevol en sereen, al begreep ik niet goed wat er aan de hand was. Toen ik me omdraaide zag ik opnieuw een jaguar in het bladerdak van de bomen. Weer gebeurde precies hetzelfde, maar werd ik de aarde in getrokken en zag ik de rijkheid van de aarde bodem, in het mycelium.

De laatste dag dacht ik nog even makkelijk door te komen, maar tegendeel bleek waar. De mieren werden me te veel. Ik zat helemaal onder. Ik heb geschreeuwd en gehuild van frustratie en eenzaamheid. Ik wilde weg uit de situatie. Ik besefte dat dat is ik wat ik doe als dingen te spannend worden. Dan stap ik eruit en zoek ik afleiding. De hele dag en nacht had het geregend. Ik mocht leren te verduren en in de ellende het contact met mezelf en Creator in balans te houden en mijn innerlijke rust te bewaren. Hele waardevolle lessen.”

DEEL3 – DE AANLOOP
“De eerste Vision Quest maakte ik in 2008 mee met een groep dierbare vrienden, waaronder David de Kock en Caspar Daniël Diederik. In die tijd hadden we werkelijk geen idee waar we instapten. Het leek ons wel eens mooi om te ervaren hoe het zou zijn om 5 dagen zonder eten op een berg te zitten in Zweden. Dit bleek achteraf voor iedereen die mee was een lifechanging ervaring. Negen maanden later is Nature Quest geboren. De rest is geschiedenis.

Nadien ben ik zelf nog maar 1x op Quest geweest. Al jaren geleden voelde ik de call voor deze vorm van Vision Quest, zonder water. Alleen mijn ego was er nog niet klaar voor. Voor alles is immers een tijd. Nadat mijn relatie was beëindigd 1,5 jaar geleden voelde ik dat de tijd was gekomen om mezelf op een dieper level te ontmoeten. Voorbij lichaam en geest. Vorig jaar wilde ik dit zelf gaan doen, zonder bedding, in Italië bij ons op de berg. Achteraf gezien kwam dit idee om het alleen te doen voort uit strengheid en boosheid naar mezelf toe. Afgelopen jaar heb ik veel innerlijk schaduwwerk mogen doen waardoor de boosheid zachter is geworden. Dit jaar voelde het al anders, veel meer uit liefde voor mezelf en naar het ritueel.

Vorig jaar ben ik in Italië op het spoor gekomen van Kristofer Twofeather. In die tijd ben ik een aantal keer bij Kristofer in de zweethut geweest in Livorno, vlakbij Pisa. Ik voelde direct een klik met hem en de tribe om hen heen. Toen hij vertelde over de Hanbleceya wist ik gelijk dat dit voor mij het juiste moment zou zijn, met de juiste begeleider.

In december gaf ik mij definitief op. Kristofer gaf aan dat ik ter voorbereiding een supporter moest gaan zoeken die per dag 4x de zweethut in gaat voor mij en dat ik onder andere ook 613 gebedzakjes moest gaan knopen. Dit om al in de juiste sfeer te komen van prayers doen en het contact aan te gaan met het grote mysterie. Een prachtige voorbereiding waar ik ruim 13 uur mee bezig ben geweest.”

DEEL4 – SUPPORT
“Jaren geleden vierde mijn dierbare vriend David de Kock zijn verjaardag op bijzondere wijze bij een sjamaan. Er ging een wereld voor me open. Op het moment dat ik me diep ellendig voelde kwam David bij me staan en ik deelde dat ik de roeping had gevoeld voor de Hanbleceya. Hij keek me aan en vertelde dat hij me zou steunen als supporter.

Nu 8 jaar later was het zover. Zijn intentie was om volledig in service te zijn voor mij. Beiden voelden we dat er iets stond te gebeuren dat groter zou zijn dan onszelf.

Terwijl ik 4 dagen op de berg zat, ging David 4x per dag de zweethut in. Als supporter was het zijn taak om voor mij te eten, drinken, bidden en te channelen hoe het met mij op de berg zou gaan.

Tijdens de deelronde in de zweethut bleek dat hij precies heeft gevoeld hoe het met mij ging. Het witte licht dat ik zag op dag 3, zag hij als het witte Christuslicht dat van de berg af kwam, zo opgesloten zoals hij zich voelde op de eerste dag, zo voelde ik me de laatste dag. Onze vriendschap gaat al diep, maar na Hanbleceya zijn we nog dieper dan ooit verbonden.

Terugkijkend op deze Hanbleceya durf ik te zeggen dat we allen door een poort zijn gegaan. De verbinding met de Spirit World is de hele dag voelbaar. Ik manifesteer niets meer vanuit mijn hoofd, maar vraag om begeleiding door het grote mysterie.”

Dank voor het lezen van deze blog. Ben je naar aanleiding van het lezen nieuwsgierig geworden naar meer verhalen van Rijk? Stuur hem of ons dan vooral een bericht. Hij vertelt er graag over!